Livets möjligheter i glädje och sorg

I detta tema får vi följa familjer som berättar om livets möjligheter i glädje och sorg, samt träffa prästen Lars Björklund som svarar på frågor om sorg och hur man kan göra för att leva med sorgen vid sin sida.

Sorgen efter Samuel

Sorgen efter Samuel

Samuels uppväxt kantades av många livshotande tillstånd. Ändå tog han sig igenom varje pärs med ett leende på läpparna. Men några veckor innan han skulle fylla 31 gav hans kropp slutligen upp. Här är berättelsen om Samuel, glädjespridaren som aldrig slutade kämpa.

Klicka här för att läsa reportaget 

Superhjälten Abbe och epilepsin 

När Abbe är två år och några månader gammal får han sitt första krampanfall. Flera år senare fastställer läkarna att Abbe har Dravets syndrom. För Abbe innebär det att han har epilepsi, utvecklingsstöning, motoriska svårigheter och att han är temperaturkänslig. Här berättar mamma Lena om livet efter Abbes födsel.

Klicka här för att läsa reportaget

"Om man drar ned rullgardinen ser man inte att det är ljust ute"

Familjen FuncksFör sex år sedan fick Carola och Dan-Erik Funck veta att tre av deras barn bär på en ärftlig och fortskridande sjukdom. Där och då bestämde de sig för att ta vara på tiden och försöka göra livet så bra som möjligt – för hela familjen.

Klicka här för att läsa reportaget

"Jag får inte vara ledsen, mitt barn lever ju"

Jag får inte vara ledsen, mitt barn lever juVilmas mamma kände blandade känslor den dagen Vilma fick sin diagnos. Dels en lättnad över att förstå vad det var och på så sätt veta hur hon bäst kunde hjälpa Vilma. Men samtidigt var det något som brast och gick sönder inuti henne. Här berättar Vilmas mamma om hur sorgen påverkat henne.

Klicka här för att läsa reportaget

När sorgen är en del av livet

Lars Björklund

Att bli förälder till ett barn med flerfunktionsnedsättning kan innebära en stor och omvälvande livskris, och även om sorgen mattas av och blir en del av livet efterhand, upphör den aldrig helt.

Här svarar prästen Lars Björklund på 16 frågor om sorg och hur man kan göra för att leva med sorgen vid sin sida.

Klicka här för att läsa reportaget

"Det går att leva ett jättebra liv"

Petronella

Att ett nyfött barn bär på en flerfunktionsnedsättning är för många föräldrar något offattbart. "Varför vårt barn? Varför just vi? Kan livet någonsin bli bra igen?" Det kan det, men det tar tid. Här är familjen Dohlwitz berättelse om livet med Petronella.

Klicka här för att läsa reportaget

Senast uppdaterad 2021-02-03 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson